maanantai 9. joulukuuta 2013

You Are Not Invited

Vieraslista. Häiden paskin nakki. Haluaisi kutsua kaikki, mutta ei yksinkertaisesti pysty. Tai pystyisi, jos tarjoilisi vain eineslihapullia ja perunasalaattia (tai pelkkää näkkäriä ja vettä). Ei järjestäisi alkoholitarjoilua. Ei palkkaisi bändiä. Ei itse yöpyisi hotellissa vaan kotona. Ostaisi mekon käytettynä. Olisi jättänyt hiustenpidennykset hankkimatta. Ei ostaisi kolmea paria kenkiä yhtä päivää varten. 

Kaikki yllämainitut on ihan hyviä vaihtoehtoja (paitsi tuo näkkäri ja vesi), mutta jos jätäisimme kaikki nuo yllämainitut pois ne eivät olisi meidän unelma häät. Kannattaako edes sellaisia häitä järjestää joita ei itse halua? 

Kun nyt olemme päättäneet jo rajata lapsivieraat pois kutsutuista (tämän ansiosta pääsin muuten pelätylle vauva.fi-keskustelupalstalle!) on aika alkaa karsia ystäviä ja sukulaisia.Sukulaiset ovat olleet helppo tapaus. Kutsumme ne, joiden kanssa olemme tekemisissä muutenkin kuin häissä ja hautajaisissa. Päänvaivaa aiheuttaakin lähinnä ystävät. Haluaisi tosiaan kutsua kaikki, niin omat, Sulhon kuin yhteisetkin. Vanhat koulukaverit, työkaverit, lapsuuden kaverit... Kaikki.

Jostain luin, että hyvä nyrkkisääntö kutsujen lähettämiseen on se, että kutsuu ne ihmiset joille olisi normaalistikin valmis maksamaan ravintola illan. Tätä sääntöä me ollemme pyrkineet toteuttamaan listaa laatiessa. 


Nyt kun vieraslista on viilattu ja lyöty lukkoon alkaa kuitenkin tulla sellaisia yöllisiä ahaa-elämyksiä. "AINII ! Pitäiskö SEKIN kutsua?!" Kaiken kukkuraksi mietityttää se, kenelle tulisi lähettää avecillinen kutsu? Toisilla vaihtuu tyttö/poikakaverit sen verran tiuhaan, että kutsua lähettäessä et tiedä tuoko se exän, nykyisen vai jonkun uuden heilan mukanaan juhliin. 


Pitäisikö vieraslistan laatimisessa vain luottaa kuuluisaan perstuntumaan? Jos ensimmäisessä vedoksessa joku unohtuu listalta niin tarkoittaako se sitä, että se ihminen ei niin tärkeä, että haluaisi sen sinne häihin? Muistaako sitä kaikki tärkeimmät ja läheisimmät heti kun laittaa kynän kiinni paperiin? Entä ne ystävät joita et ole vuosiin nähnyt, mutta ajattelet päivittäin? Entä ne joita näet päivittäin, mutta et haluaisi silti kutsua? 

Loppupeleissä juuri ne vieraathan tekee sen juhlan. Jos vierailla ei olisi merkitystä niin luultavasti karkaisimme kahdestaan jonnekin ulkomaille. Minulle on tärkeää, että saan jakaa elämäni tärkeimmän päivän läheisteni kanssa. Ongelmaksi vain muodostuu se, että kuka se läheinen loppupeleissä on?

Onko teillä ollut vaikeuksia vieraslistan laatimisen kanssa? Minkälaisia nyrkkisääntöjä olette laatineet vieraslistan tekoa helpottamaan?

8 kommenttia:

 1. Tsemppiä vaan vieraslistan tekemiseen, ei todella ole niitä helpoimpia juttuja!
  Kannattaa miettiä jokaisen vieraan kohdalta mitä hän tuo teidän juhlaanne omalla läsnäolollaan.
  Meillä avec kutsu lähtee ensi kesän häihin sellaisille, joilla se kumppani on jo nyt löytynyt :)

  Apuva, vauva.fi :D :D Keskustelupalstojen anonyymit kirjottelijat on just parhautta, aina paljon sanottavaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tässä kyllä pohtimista! ...Mutta runko on valmiina niin tarvitsee tehdä vaan pilkun viilauksia :) (eli ne kaikkein vaikeimmat päätökset!) Mutta joo, vauva.fi! Aika pienellä selvisin... toistaiseksi ;)

   Poista
 2. Tuo oli muuten hauska pointti, että ketä muistuu mieleen, kun kynän iskee paperiin. Minä nimittäin meinasin koko ajan unohtaa meidän vieraslistalta yhden ystävän, jonka kanssa olen ollut ja olen yhä suht läheinen jopa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh, myönnettäköön että eräs parhaista ystävitä meinasi unohtua listalta :D Liekkö pitää toista niin itsestään selvyytenä?

   Poista
 3. Muissa maissahan ei saa lähettää (esim. Britit) avec-kutsua, vaan se on törkeä etikettivirhe ja epäkohteliasta, jos olet VAIN "avec", eli se pitäisi olla ihmisen nimellä. Tämän takia me tehtiin rajaus, jossa mukaan kutsuttiin vain avopuolisot ja aviopuolisot - yhdessä asuminen oli meidän rajaus aiheeseen. Muttamutta se on aina, miten asian näkee :)
  Meillä oli ihan samoja ongelmia, mutta suurin oli se, että meiltä oli vaan pakko kutsua kaikki vanhempieni sisarukset perheineen. En olisi edes itse halunnut. Oli jotenkin noloa, että karsimme mieheni puolelta paljon ja heidän puolen sukunsa biletti innoissaan yömyöhään ja omat sukulaiseni suurilta osin poistuivat häävalssin jälkeen - olin vaan tosi pettynyt, kun he ovat mulle tosi läheisiä, mieheni suku taas ei ole hänelle.

  Mutta me tehtiin rajaus loppujen lopuksi sillä periaatteella, että kenen kanssa pidetään puolin ja toisin yhteyttä. Jätin jopa yliopistoystävistäni pari "perusjengin" ulkopuolelle sen takia, että eivät pidä minuun yhteyttä vapaa-ajallaan enkä minä heihin. Raaka peli ja paha mieli. Ja me säästettiin kaikista noista asioista, koska lohi tuli papalta keittoon, mekon teki sisko ilmaiseksi (kankaat vain maksoin) ja kengät olivat minun jotain vanhaa ja jotain sinistä :D Eli pihtaamallakaan ei saatu kaikki, joita ois haluttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kavereiden rajaus on varmaan se pulmallisin osuus! Mutta varmaan ennättää suunnitelmat/kutsuvieraslista muuttua vielä monta kertaa ennen ensi syksyä :)

   Poista
 4. Meillä meni rajaus niin, että perheen lisäksi isovanhemmat ja sukulaiset, joiden kanssa ollaan paljon tekemisissä. Mun puolelta ei ketään, mieheni puolelta enon perhe lapsineen ja toinen sedistä vaimoineen (ei heidän lapsiaan). Mun kavereita tulee 4 ja mieheltä 6. Pitkään seurustelleet, avopuolisot ja naimisissa olevat kutsutaan puoliskoineen (ja mahdollisine lapsineen), nyt sinkkuna olevat saavat yksin tullakin. Emme laita "+avec"-kutsuja kenellekään. Haluamme tuntea hyvin kaikki, jotka häihimme tulee. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin vieraslistalle pääsyehtona on se että me tunnemme kaikki vieraat hyvin. Vaikka vieraita on paljon niin silti tuntuu, että kutsuttuja on vain "ne lähimmät" :)

   Poista

Kiitos kommentistasi <3