maanantai 23. helmikuuta 2015

Hääperäinen stressihäiriö

Hääperäinen stressihäiriö, joka tunnetaan myös englanniksi nimellä Post-Wedding Stress Disorder (PWSD) on ahdistuneisuushäiriöihin luokiteltu psykiatrinen häiriö, joka saattaa kehittyä häiden kokemisen tai todistamisen seurauksena. PWSD:n oletetaan usein virheellisesti olevan yksin morsianten sairaus. Suureen sairastumisriskin ryhmään kuuluvat morsiamen lisäksi kuitenkin myös kaasot ja morsiamen sekä sulhasen äidit. Sairastuneista naisia on tutkimusten mukaan 72%. Suomessa hääperäiseen stressihäiriöön sairastuu vuosittain arvioilta noin 30 miestä. Erittäin hyvin järjestettyjen hääjuhlien seurauksena myös häävieraiden on normaalia kokea erillaisia stressioireita, jotka useimmiten lievittyvät itsestään ajan kuluessa. Osalla häävieraista stressireaktiot kuitenkin voivat pitkittyä ja muuttua näin hääperäiseksi stressihäiriöksi. 

PWSD oireet jaetaan kolmeen pääluokkaan. Ensimmäinen luokka sisältää oireet, jotka liittyvät häiden uudelleen kokemiseen; näitä ovat muun muassa häiden itsepintainen tunkeutuminen tietoisuuteen esimerkiksi jatkuvina takautumina ja haaveunina. Esimerkiksi kaljatölkkien kolistelu voi aiheutta rajun takauman hääautosta ja näin lamauttaa stressihäiriöstä kärsivän täysin. 

Toiseen luokkaan kuuluu vahvasti välttämiskäyttäytyminen: henkilö alkaa vältellä häistä muistuttavia esineitä, paikkoja ja ihmisiä. PWSD:stä kärsivä välttelee usein juhlatarvikekauppoja, kirkkoja, kukkakauppoja ja eritoten  Ikeaa. Häävieraiden keskuudessa PWSD voi ilmetä esimerkiksi postin pelkona. Henkilö alkaa sairaanloisesti pelkäämään, että postissa saapuu uusi hääkutsu. Lievittyneet oireet voivat voimistua kiitoskorttien saapumisen myötä. 

Kolmas luokka sisältää kohonneen vireystilan auheuttamat oireet, kuten jatkuva varuillaan olo, säikähtely ja ärtymys. Tutkimuksilla on pystytty osoittamaan, että suurella todennäköisyydellä näistä oireista kärsivät ovat joutuneet haluamattaan hääleikin osalliseksi tai kohteeksi. On myös todettu, että morsiamen ja anopin ryöstön kohteeksi joutuneet sairastuvat PWSD:hen 80% useammin kuin ne jotka eivät ole joutuneet ko leikkien kohteeksi. Jos leikkiin lisätään laulutehtävä, se kasvattaa entisestään sairastumisen riskiä. 

Häiden jälkeisten oireiden kirjoa monimutkaistaa se, että häiriöön liittyy usein myös muita psykiatrisia ongelmia, kuten masennusta ja päihteiden väärin käyttöä. Suuressa riskissä ovat eritoten ne morsiamet joiden hääjuhlasta on jäänyt ylenpalttisesti alkoholijuomia ylitse. Eristäytyminen, takautumien turruttaminen kuohuviinillä ja häiden jälkeinen tyhjyyden tunne yhdessä voi johtaa siihen, että henkilön sosiaalinen toimintakyky vaarantuu. Jos hääjuhlassa on tapahtunut jotakin erityisen traumatisoivaa (kuten lautasliinojen väärä väri, kynttilöiden liian lyhyt paloaika tai vesisade) syyttely ja syyllisten etsiminen on hyvin tyypillistä. Tämä taas tulehduttaa herkästi ihmissuhteita ja eristää PWSD-potilasta entistä enemmän ulkomaailmasta. Tällöin takautumiin jumiutumisen vaara on erityisen suuri.

Kuten aiemmin todettiin; on selvää että PWSD-potilaiden toimintakyky on huomattavasti alentunut. Tämä heijastuu suoraan tekemättömiin kotitöihin ja perheen laiminlyöntiin. PWSD:n on todettu myös aiheuttavan huomattavia ongelmia "vittumaisen" käytöksen hallinnassa. Hääperäisen stressihäiriön onkin epäilty olevan yksi suurimmista syistä ensimmäisen avioliittovuoden aikana haettuihin avioeroihin.

Tutkittuja ja hyväksi havaittuja hoitomuotoja hääperäiseen stressihäiriöön on hyvin vähän. Keväällä 2012 kerättiin 23 hengen testiryhmä, jonka avulla pystyttiin kuitenkin selvittämään yksi toimintamalli ,jota noudattamalla PWSD-oireita pystyttiin aktiivivaiheessa hallitsemaan erittäin hyvin. Testiryhmän oireiden ollessa voimakkaimmillaan (jatkuva varuillaan olo, pelokkuus, takautumat) heille näytettiin Ryan Goslingin kuvaa ja testihenkilöiden oireiden todettiin ensimmäisen 17 sekuntin aikana lieventyvän keskimäärin 75%. Tutkijat olivat tulokseen erityisen tyytyväisiä, mutta syksyllä 2015 alkavassa tutkitaan saataisiinko parempia tuloksia aikaiseksi näyttämällä PWSD-potilaille esimerkiksi Channing Tatumin, Chris Prattin tai Chris Pinen kuvia. 
(P.S Täällä allekirjoitetaan takaumat, tyhjyyden tunne ja kuohuviinin liiallinen käyttö.)
(P.S.S Olisiko tarvetta "varhaisen puuttumisen"-ryhmälle? Säästyttäisi monilta uhreilta....)

4 kommenttia:

 1. No sitäkö se olikin, luulin että mulla on flunssa;)

  VastaaPoista
 2. Haha :D

  Vakavasti puhuen, oon välillä miettinyt että varmaan häiden jälkeen tuntuu hetken vähän tyhjältä.. Aloimme suunnitella häitä heti kihlautumisen jälkeen ja nyt suunnittelua on takana reilu vuosi ja vielä reilut neljä kuukautta edessä. Tällä hetkellä ei ole sellaista päivää etten miettisi tai hoitaisi jotain häihin liittyvää asiaa. Kokonaisuudessaan siis noin puolentoista vuoden intensiivinen projekti. Pitää varmaan keksiä jokin uusi projekti sitten häiden jälkeen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon suunnitellut meille jo koko talon kattavan remontin, vappupippalot, varannut tatuointiajan... Ja mitähän vielä :D

   Poista

Kiitos kommentistasi <3